Mitš aktivointikoirat ovat?


Aktivointikoira ei ole kaverikoira (vapaaehtoistoimintaa, jossa koirat vierailevat esim. vanhustentaloissa tai erilaisissa tapahtumissa), eikä se ole ns. "terapiakoira" (Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä), eikä se ole avustajakoira (www.avustajakoira.fi)  

Yleisenä ohjeena voisi pitää, että koira, jolla on työasunaan huivi, on sellainen, jota saa silittää. Meillä huivi on mustavalkoinen ja kaverikoirilla oranssi. Koira, jolla on päällään työliivit (esim. avustajakoirilla sini-valkoinen) on sellainen, joka jätetään täysin huomiotta. Asia kannattaa kuitenkin aina tarkastaa kysymällä. Katso ohjeet: Avustajakoiran kohtaaminen

Rokuan Aktivointikoirat ovat aulakoirina toimiessaan "viihdytysjoukkoja". Niiden tehtävänä on silloin olla silitettävänä, ihmisten ilona ja silloin tällöin saatetaan myös esittää temppu tai kaksi. Työtehtävissä ne eivät kuitenkaan ole syötettävinä - ja tämä sääntö on ehdoton! Ne ovat oppineet, että työhuivi tarkoittaa sitä, että ollaan töissä. Labbismaisesti niiden asenne onkin, että "asialliset hommat hoidetaan, mutta muutoin ollaan kuin ellun kanat!" 

Keväästä syksyyn koirat ovat välillä iltaisin tavattavina myös rantakodalla. Silloin pidämme siellä tulia ja kaikki ovat tervetulleita paistamaan makkaraa ja juttelemaan - yleensä koirista. Kauniina kesäpäivinä meidät voi löytää myös rannasta nauttimasta auringonpaisteesta ja Rokuan kauniista maisemista.

Rokualla on myös tarjolla yksilöaktivointeja kuntoutujille. Silloin mukana on aina myös esimerkiksi fysioterapeutti, mutta myös joku muu kuntoutuksen ammattilainen voi pyytää koiria mukaan vaikkapa ryhmäänsä. Jos ryhmä taas toivoo koirien paikallaoloa jossakin toiminnassa, sitä voi kysyä siltä työntekijältä, jonka ryhmään koiria toivotaan. 

Yksilöaktivoinneissa koira toimii kuntoutujan toiveiden mukaan. Liikuntamuotoja koirien kanssa ovat mm. pyörätuolikoiratanssi, jumppa, tasapainoharjoitukset, pallon-, kepin- ja frisbeen heitto. Nämä ovat Sukon erityisalaa. Se osaa palauttaa pallon ämpäriin, jos kuntoutujan toimintakyky on laskenut niin, että pallon vastaanottaminen koiralta on mahdotonta. Käyttämässaämme frisbeessä taas on reikä keskellä ja Suko osaa palauttaa sen ojennettuun käteen. 

Pientä jännitystä ja vauhtia saadaan aikaan pyörätuolinvedolla Hexin kanssa. Vaatimuksena siihen on kuitenkin riittävän kevyt tuoli (ns. aktiivituoli) ja se, että kuntoutuja hallitsee tuolinsa ja vartalonsa niin hyvin, ettei vaaraa tuolista putuamisesta ole. Hex osaa myös toimia kävelytukena, jos tasapaino on heikko, mutta kävely muuten onnistuu. 

Kuntoutuja voi pyytää koiria myös, vaikka pelkästään mukaan ulkoiluun ja silitettäväksi. Se, jos toimintakyky on laskenut niin, ettei voi heittää palloa tai rallitella pyörätuolilla, ei tarkoita sitä, ettei näiden ihmisrakkaiden labbisten kanssa voisi viettää aikaa. Niiden hurmaava läsnäolo on tarkoitettu kaikille.